Inlägget gjort

Julkalender 18 decemeber

Spread the love

Vad är brädspel?

Frågan kan tyckas väldigt enkel, men vad är det för komponenter som gör ett spel till ett brädspel? Ett bräde kan tyckas enkelt, att varje brädspel har det, det finns ju till och med i själva ordet. Men vart drar man gränsen? Många av de som jag klassificerar som brädspel idag är kanske mer kortspel än brädspel. Blir det ett brädspel om man har en vinstpoängbricka?

Många brädspel är kortdrivna eller har fantastiska figurer som kan mäta sig med de traditionella figurspelen. Blir det då kortspel eller figurspel?

För mig så kan jag säga att det inte blir några problem även om vi försöker ha ett renodlat brädspelscafé. Det finns gråzoner som jag kan leva med. 7 wonders till exempel ser jag som ett brädspel snarare än ett kortspel. För mig så handlar det mer om hur man spelar och att det ok med gråzoner. Men framförallt om ett spel har en bra kvalitet, så friar jag hellre än fäller.

Lekbyggarspel är kortspel enligt min definition, men inte Dominion, eftersom du inte bygger en lek innan du kommer till speltillfället är ett en gråzon ett brädspels till exempel.

Vilka funderingar har ud kring definitionen brädspel?

Jonas Elimää
Norrköpings brädspelscafé

Kommentera